Stryktipset

Stryktipset ingår i kategorin sportbetting, och är en spelform där man ska gissa hur det går i 13 stycken matcher i fotboll. Det är bara på Svenska spel som man kan spela på stryktipset och inför varje omgång väljs 13 matcher ut av Svenska spel. Varje vecka är det alltså nya matcher på kupongen. Ska man vinna behöver man ha minst 10 rätt. Gillar man att spela på svenska och engelska matcher är stryktipset ett bra alternativ. Det krävs lite skicklighet och det lönar sig att vara insatt i fotbollen och olika faktorer som kan påverka matchresultatet. Stryktipset spelas oftast inte som ett turspel även om en del gör det.

Historia

När de första stryktipskupongerna kom så skulle man stryka ett streck över det lag man trodde skulle förlora. Det var så namnet stryktipset kom till. Redan år 1934 kunde man tippa på stryktipset och då var 12 matcher med, och så var det i 35 år tills man bestämde sig för att lägga till en 13:e match. Många förknippar stryktipset med nostalgi eftersom det spelades mycket förr då utbudet inte var så stort. Förr gick stryktipset ofta i arv från föräldrar till barn som en hobbytradition.

Spela stryktipset

Stryktipset kan spelas varje vecka och målet är att få så många rätt som möjligt. På stryktipskupongen finns det 13 matcher att spela på. Varje match kan sluta på tre sätt, 1: hemmalaget vinner, X: det blir oavgjort och 2: bortalaget vinner. Alltså 1 X 2 och man tippar helt enkelt på det utfall man tror på. Man måste minst få 10 rätt och hur mycket man vinner avgörs av hur många som har tippat samma rad. Tippar man bara ett utfall per match så spelar man en enkelrad.

Systemspel

Det kan vara svårt att tippa rätt i 13 matcher och man kan gardera sig och öka sina vinstchanser genom att spela på mer än ett utfall. Det finns nämligen olika system man kan spela med. Det vanligaste är M-systemet, men det finns även ett R- och U-system. Många anser att de olika systemen är krångliga och de flesta håller sig till enkelrader eller M-systemet. M-system innebär att man även halv- eller helgarderar vissa matcher. Systemet kom till för att man skulle slippa fylla i flera hundra rader. Istället för att tippa om samma kupong men med olika utfall kan man istället göra en hel- eller halvgardering. Tror man att hemmalaget både kan vinna och spela oavgjort spelar man alltså 1 och X. Då spelar man med en halvgardering. Man kan även spela alla alternativ 1, X och 2, vilket kallas för en helgardering. Antalet hel- och halvgarderingar är redan bestämda i de olika M-systemen. Ett M-system genererar lätt ett hundratal rader och därför finns även R- och U-system som reducerar antalet rader i M-systemet enligt speciella spelregler.